MEE Rotterdam Rijnmond
Meer bewegen omdat het gezond en leuk is
Niels is bij MEE Rotterdam Rijnmond sportconsulent in het team SportMEE. Als buurtsportcoach begeleidt hij mensen met een chronische aandoening, zoals diabetes type 2 en hart- en vaatziekten in het project Bewegen naar Beter. Het team van SportMEE bestaat uit acht sportconsulenten. Zij begeleiden ook burgers met andere beperkingen zoals een verstandelijke beperking, blinden en slechtzienden, doven en slechthorenden of jongeren met autisme of mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor iedereen is het doel hetzelfde: meer bewegen omdat het gezond en leuk is. Door het beoefenen van een sport of een beweegactiviteit hoor je ergens bij en ontmoet je nieuwe mensen.

Bewegen naar Beter
“In het project Bewegen naar Beter werken we samen met Rotterdam Sportsupport, huisartsen en praktijkondersteuners van IZER en therapeuten van FysioHolland,” zegt Niels.
Het begint bij de huisarts of praktijkondersteuner die aanvoelt of iemand meer beweging nodig heeft of tegen drempels aanloopt. Daarna bespreekt Niels met de patiënt welk beweegaanbod bij hem past. We zorgen ervoor dat iemand met een warme overdracht naar de sportaanbieder kan. Dat kan zelfstandig, met behulp van een familielid of vrijwilliger of het kan zijn dat de sportconsulent meegaat naar de aanbieder, om de stap zo gemakkelijker te maken. Zodra de patiënt begonnen is met een beweegprogramma geeft Niels dat door aan de huisarts. In sommige gevallen leidt het er uiteindelijk toe dat de huisarts bepaalt dat de hoeveelheid medicatie omlaag kan.

De start was drie jaar terug met vijf huisartsen. “Dat groeide snel uit naar zo’n veertig artsen. Dat leidde echter tot een wachtlijst van patiënten. Zo moesten wij stoppen met het aannemen van meer huisartsenpraktijken of praktijkondersteuners. Want we kunnen met een klein team niet alles tegelijk.”, zegt Niels enthousiast. Door een stop te zetten op het aantal nieuwe huisartsenpraktijken kon het team de wachtlijst beperken tot 1,5 tot 2 maanden.
In 2018 heeft Niels meer dan 100 mensen structureel aan het bewegen gekregen. Een deel kwam eerst nog in een medisch traject voordat men aan sporten kon beginnen.
Het project gaat nu in Rotterdam ook een Obesitas-proeftuin doen. Dit komt voort uit de Sportnota van de gemeente Rotterdam waar gezondheid een belangrijke doelstelling is.

De andere kant van het verhaal

Ondanks de successen heeft het verhaal ook een andere kant volgens Niels. “We zien dat mensen het financieel niet altijd trekken en daardoor afhaken bij een activiteit. In de praktijk ziet MEE dat 34% van de mensen die zijn gaan sporten na een paar jaar afhaken. Vanwege kosten, maar ook door wijzigingen in de gezinssituatie, woonsituatie en bij chronisch zieken om gezondheidsredenen. Gelukkig komt een deel van de mensen die gestopt is later toch weer terug bij SportMEE voor een nieuwe aanvraag. Van alle mensen die door SportMEE geholpen worden doet 50% een beroep op een fonds. Er is voor jongeren een speciaal Jeugdfonds Sport en Cultuur, maar voor volwassenen is dat er nog niet. Veel mensen hebben hoge zorgkosten, een laag inkomen of geen pensioen of leven van een uitkering omdat ze afgekeurd zijn. Zelf kunnen wij geen geld beschikbaar stellen, maar we leren mensen wel fietsen om kosten voor OV te besparen of leren ze lopen met een rollator waardoor men zelfstandig naar een activiteit in de buurt kan gaan.”
Terug naar het jaarbericht
MEE
Boompjes 554
3011 XZ ROTTERDAM
Infolijn 010 282 11 11
(ma-vr 9-12 uur)
Secretariaat 010 282 11 44
secretariaat@meerotterdam.nl
Kantoor open ma. t/m vr. 9.00 - 17.00
Bereikbaarheidsinformatie
Volg ons:
Facebook   Linkedin   Instagram
Reageren